Kas nektar on mesi?

Paljud kliendid on küsinud, mis vahe on ikkagi nektaril ja meel? Selliste asjade küsimises ei ole kunagi miskit paha, kõike ei peagi teadma ning selleks Me siin olemegi, et õppida! Nagu üks mees, kelle nime ma nimetama ei hakka, on kunagi öelnud:Õppida, Õppida, Õppida!”  Minu arvates mõtleski ta selle slogani  juures seda, et inimene ei peagi kõike teadma, vaid võimalusel saab alati küsida ja selle tegevuse, konservatsiooni käigus tekibki parim arusaam ning mõistmine asjade üle!

Aga, püsigem teemas, mis vahe siis on nektaril ja naturaalsel meel?

Nektar on magus vedelik, mis eritub taimede nektarinäärmetest ja millest mesilased valmistavad mett. Mesi on mesilaste poolt taimedelt kogutud nektarist või eritistest spetsiifiliste ainete lisamisega toodetud ja kärjekannudes valminud enamasti magus toiduaine.

Selle mõiste tulemusena saamegi öelda, et nektar ei ole kindlasti kohe mitte mesi. Lühidalt öeldes, siis nektar on toores vedelik, mida purki panna ei sobi, sest nektari niiskussisaldus on pakendamiseks ebaloomulikult kõrge. Mesi on aga lõpp-produkt, mille meesisaldus on alla 19%. Alla selle piiri sestap, et pakendamise järgselt mesi käärima ei läheks. 

Kuidas tunda ära käärima läinud mett?

Minu enda kogemused näitavad, et käärima läinud meel on selline “õunaäädika” lõhn juures, see ei ole tavapärane mee lõhn – käärima läinud mesi on sellise “võika” konsistentsiga ning ei pruugi üldsegi hästi maitseda. 

Käärimise põhjuseks võib olla ka mee ebaõige säilitamine. Mesi imab endasse niiskust ka ümbritsevast õhust. Kui meepurgid pole õhukindlalt suletud ja neid hoitakse niiskes, soojas ruumis, veeldub mee ülemine kiht õhust imatud niiskuse tõttu, põhjustades käärimisprotsessi.

Kas käärima läinud mesi on eluohtlik?

Kindlasti mitte! Küll aga on selle maitse teistsugune (mõru), seega ei pruugi see kõigile meeldida. Käärinud mett võiks kasutada näiteks küpsetamisel – kui näiteks mesi käärib kihiti (ülemine osa), võib selle ka maha kraapida.

Üheks heaks võimaluseks on minuarvates käärima läinud mett tarvitada saunamee “pähe”. Selle all pean siis silmas seda, et saunas ennast sellega määrida. 

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *